Solar Gold Zrt.

Hungarian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Kanadai ételek

Kanadai ételek (123)

Történet:

Utolsó napon Whitehorsében Zsófika és Laci látott vendégül minket. Nagyon finomat készített, nem bírtam megállni, hogy ne kérjem el tőle a receptet. Ahogy Zsófika megküldte nekem, úgy továbbítom nektek is... A főétel előtt, sárgarépát és zöldségeket rágcsáltunk finom öntetbe mártogatva, majd desszertként Tündi által hozott kész sajttortát ettünk, tejszínhabbal és mindenféle finomsággal "megspékelve".. :-)

Történet:
A búcsú mindig nehéz...pláne, ha az " ember lánya " olyantól búcsúzik, akit szeret és akiről tudja, hogy nem minden nap találkozhat vele. Igy vagyok én Kathy-vel. :-) Az utolsó napom estéjén, amikor visszatértünk North Vancouver-be, Kathy közölte velem, hogy most elkészít nekünk egy "good bye" drinket, ami nem "welcome drink"... :-) Hmmm....könnycsepp az arcomon... :-( Ime a recept...

Történet:
Újra itthon vagyok...de Kanadától, és az ottani barátaimtól nem tudok elszakadni... :-) Az utolsó "napjaimat" Kathy-nél töltöttem Vancouverben. Igazi barátként, Kathy mindent megtett értem és azért, hogy nagyon jól érezzem magam nála. Szerettem ott lenni...szinte már "otthon" éreztem magam.. :-) Amikor megérkeztem...tudva azt, hogy szeretem az édességet....Kathy, ezzel a finom sütivel várt engem. Előző nap éjszaka készítette. Úgy adom közzé, ahogy Kathy küldte át nekem emailon... :-)
Tényleg nagyon "finom" volt...! :-)

Folytatom a no comment "sorozatot"

No comment...  A csodálatos képek készítője Nagy Gábor, aki Whitehorse-on él. 

Történet:
Lassan végetér a Yukon Territory-ban eltöltött időm, de még mielőtt elmennék innen és délnek - Vancouver felé - venném az irányt, ahol még néhány napot el fogok tölteni... szeretném megosztani Veletek, hogy mi az az étel, pontosabban a reggeli, amit itt és bárhol máshol is, minden alkalommal el tudnék fogyasztani. Nem túl bonyolult... :-)

Történet:
Megint eljutottam oda, hogy olyan ételt tegyek fel a honlapomra, amilyent még idáig sosem, illetve nem is ettem még, csakis itt Kanadában, vagyis itt Észak Kanadában. :-)

Történet:
A pacalt vagy nagyon szeretik, vagy nagyon utálják...e két kijelentés között nincsen középút...persze ez az én meglátásom. :-)
De, mi is az a "pacal"? Lássuk csak:

Történet:
Steak...na igen, ez igazi amerikai, kanadai étel. Ennyire finoman, csakis itt tudják elkészíteni. Néhány receptem van már itt fent, a kanadai ételeim között. Ez, azonban különbözik a többitől abban, hogy a primerib óriás méretű volt. :-)

Történet:
Medve pörkölt, medve szívpörkölt, majd medve csontleves, így következik annak a mackónak a húsából készült ételek sora, mely "hivatlanul" érkezett a házhoz.

Történet:
Mit is írhatnék erről...a medve, itt Yukonban sem mindig szívesen látott "vendége" a háznak. Neki ott, semmi keresnivalója nincsen, de ha már oda merészkedik, akkor sajnos "viselnie" kell ennek kockázatát is. Ami az életébe is kerülhet..sajnos...Igy járt ez a szegény mackó is, amikor "tilos" helyen járt és így lett a húsából és szívéből, nagyon finom étel. Mert, hogy finom, azt én tanusíthatom.... :-)

Történet:
Yukon...egy csoda...még most is, hogy már sokadszorra látom. A maga vadságával és "természetes" természetességével, éghajlatának gyors változásával... az itt elfogyasztott ételek különlegességével.. :-) Nincs is mit mondanom a továbbiakban erről... :-)

Történet:
Kathy-vel British Columbia Tartomány fővárosában, Victoriában jártunk, ami Vancouver Islandon található.

Történet:
Aznap, amikor megérkeztem Whitehorsé-be Tündikééknél töltöttem a délutánt, az estét és még az éjszakát is. Kellemesen elbeszélgettünk a világ dolgairól és többek között arról is, hogy én mennyire megszerettem itt Kanadában az alaszkai halibut-ot / a legfinomabb hal, amit ettem az életemben...szerintem.. :-) /.

Történet:
Ezt a finomságot Wendy által ismertem meg. Wendy egy jó barát kedves felesége, aki úgy amúgy szakács. Itt Kanadában sok vadhúst ettem már, többek között moose húst is, különféleképpen elkészítve /roast-ként, pörköltként/. De ez... mindent felülmúlt...ízében, állagában...nagyon, nagyon finom volt.

Történet:
Ami ennek a történetnek alapja az az, hogy újra Kanadában vagyok. :-) Csak most Kanadának azon a részén, ahol kevésbé van hideg, vagy éppenséggel egyáltalán nincsen. Sőt! Ritkán van hó is, inkább csak eső. Hogy hol található ez a hely? Kanada nyugati oldalán, a Csendes-Óceán partjainál, pontosabban Kanada déli részén...Vancouver és annak környékén tartózkodom jelenleg. "Egy napon" :-) elindultunk Katikával Vancouver Island-ra, áthajóztunk a Csendes-Óceánon / másfél-két órás hajóút, ahol a partok mentén a fjordokat csodálhattuk/ . Uticélunk Victoria volt, mely jelenleg is Kanada, British Columbia Tartományának a fővárosa. Ezen a hajón ettük ezt a "kanadai ételt", mely sokban hasonlít az otthon elkészített "rántott csirkemellhez"...:-)

Történet:
Miért éppen Kanada? Vagy... miért éppen Alaszka? Lehet feltenni ilyen és ehhez hasonló kérdéseket. Aki látta és érezte ezeknek a helyeknek a szépségeit, az sem tud rá válaszolni igazán. Így én sem! Nem lehet, mert nincs elég szó az érzések kifejezésére, a szív pedig "csak" érezni tud...beszélni nem.

Történet:
Pár napja feltettem ide a honlapomra, Gáborkám születésnapi epres-mascarponés tálcáját azzal, hogy nem csak ez készült a szülinapjára. :-) Most megosztom veletek ezt a másik finomságot is, ami hasonlít egy kicsit egy olyan amerikai-kanadai recepthez, amit Erzsikétől /edmontoni kedves barátom/ kapott, angol nyelvű receptes könyvben olvastam.

Történet:
Mielőtt Cunimamánk újfent Kanadába utazott, már rutinosan adtuk le a rendelést neki, mit kérünk szépen, mit hozzon nekünk: natúr földimogyoróvajat (hidrogénezett zsíroktól/olajoktól menteset), színtiszta juharszirupot és házilag aszalt, erdei, csupán "medvelátta" vörösáfonyát. Mama szorgosan be is szerzett mindent - a gyerekek, de főleg Csenge örömére, aki egyébként lassan két hete szinte minden reggelire és vacsorára mogyoróvajas kenyeret kér és hellyel-közzel kap is. :-)) Az alábbiakban az említett három összetevőt is tartalmazó, gyorsan összedobható süti receptjét mutatom be, "rohanó reggelekre, útravalóul" - "Morning-on-the-go cookies". Mi uzsonnára készítettük. A mogyoróvajas dobozon található a recept. ;-) (ld. a lenti képen!)

Történet:
Ahányszor itt vagyok Kanadában, annyiszor ígérik nekem a "penkék"-et :-) Mostanra már megelégeltem, hogy még mindig nem részesülök benne és "felemeltem" a hangomat. Hát akkor ez most bejött. :-) Ime, ez a kanadai finomság... :-)

Történet:
Whitehorse-i egész napos rohangálás után úgy gondoltuk, hogy meg kell kicsit pihennünk, és talán valami étket is magunkhoz kell venni. Van néhány jó hely itt Whs-ben, de talán ez a legjobb...közel a repülőtérhez egy hotel étterme.
Ezt a finomságot - mint a hotel éttermének specialitását - választottam én.

Történet:
Tündike és Tomi Kanadába érkezésem örömére, meghívott minket caribou /rénszarvas/ pörköltre a szigetükre. Szép napsütéses volt az idő, kellemes napnak néztünk elébe. Finomat ettünk és ittunk és igazán jó volt beszélgetni  és nevetgélni is. :-)

Történet:
Újra Kanadában és újra egy étel, ami magyar gyökerekből, de kanadai életből származik... :-) vagyis jávorszarvashúsból készült gulyás, magyar módra és hozzá, Kanadában kapható sajtos zsemlével... :-)

Történet:
Kanada... :-) Valamelyik nap eszembe jutott, hogy Vancouver-ben vagy nem is ott ? :/ hanem Prince George-ben /Canada BC Tartomány/ a Fraser folyó partján, kínált Katika minket ilyen finomsággal. A számban éreztem az ízét igaz, hogy a füstölt lazac nem Kanada valamelyik gyönyörű tavából származott, de itthon is lehet kapni, svéd vagy norvég származásút, ami a "célnak" megfelel...és a többi hozzávaló is beszerezhető. :-)

Történet:

Böngésztem...és találtam.. :-) mert, hogy édességéhes voltam, de olyan nagyon nem volt kedvem "sütkérezni". Ez a recept amerikai vagy észak-amerikai... :-), csak annyiban "magyarosítottam", hogy lekicsinyítettem egy bögrényire.. :-)

Történet:
Amikor októberben elindultam haza Kanadából, előtte teljesítettem családom kérését. Mégpedig: " Mama hozzál haza valamilyen vadhúst"! Na, de milyet?

Történet:
Már megint Kanada, vagy még mindig Canada? Hát persze! A minap kaptam Gyulától ezt a képet, aminek sztorija az, hogy a "jócskán" befagyott kedvenc tavamon a Hansen Lake-n fogta. Úgy 10-12 m mélyről ezt a 4 kg-os burbot /menyhalat/. Rántva került az asztalra... :-)

Történet:
Elmaradt névnap és születésnap... Klári és Matyi nem tudott megköszönteni sem névnapomon, sem pedig a születésnapomon. Előbbinél épp Kanadában tartózkodtam, utóbbinál pedig...nem is tudom...nem jött valahogy össze. :-) Na, de most aztán sikerült a találkozó. :-) Az "étlap" áttekintését kezdjük a desszertnél. Ezt a csokitortát egy angol nyelvű süteményes könyvből "lestem" ki és fordítottam le.. ;-), melyet Kandában kaptam Erzsikétől, - aki Edmontonban él és akivel májusban találkoztunk Yukon-ban - ajándékba... :-)

Történet:
Azon gondolkodtam, hogy milyen kanadai édességet tehetnék én fel ide, a konyhai honlapomra... :-) Valahol egy női magazinban olvastam a citromkrémről és arról, hogy a kanadaiak ezt juharsziruppal készítik el. Igen, ez így van. Juharszirupot itthon is lehet kapni, viszont a kintlétem alatt én is beszereztem eredeti kanadait, amit haza is hoztam. Így ebből el is készítettem ezt a finomságot.

Történet:
Kedves kanadai barátaimmal folyamatosan tartom a kapcsolatot. Ők azok az emberek, akik 25-30 éve élnek Kanadában, ott fent északon Yukon-ban, ahol az életük nagyon kötődik a természethez,ahhoz a háborítatlan természethez, amely engem is nagyon megfogott. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, nem felejtették el magyarságukat és nem felejtették el a magyar ételeket sem...
Ezt a nem mindennapi "disznóságot", amit Gyula készített a napokban, most megosztom veletek is... :-)

Történet:
Lehet, hogy már unalmas kicsit nektek, de Kanadától nem lehet "megszabadulni". Na, persze ki is akarna? Mert, hogy én nem. :-) Sokszor és sokat emlegettem az itt elfogyasztott reggeliket, néhányat meg is osztottam veletek. Ez a reggeli egy kicsit más, egy kicsit különleges.. :-) És a neve? Hmm... Aszpikos moose hús tükörtojással, bacon-nal és apró sültkrumplival...

Történet:
Hétfőn este hazaérkeztem Magyarországra, elhagytam Kanadát... 1 hónap alatt rengeteg finomságot ettem odakint.. :-), legfőképpen vadat és halat...jaj, mily jó falat... :-). Azért időnként előfordult az is, hogy édességet ettünk, vagy sütöttünk. Most megosztom veletek Zsófika által készített almás pitét. :-)

Történet:
Mayo-ban hivatalos ügyeket intéztünk és kifelé jövet a városból, észrevettem az út szélén árusokat. Jééé...ők kik...mert, hogy eddig nem láttam ilyesmit errefelé. Megálltunk és kiderült, hogy Alaszkából Juneau-ból jöttek halibut-ot és shrimpet eladni. A halibut egy Csendes-Óceánban élő halfajta, a shrimp pedig szintén ott élő rákfajta. Persze mindjárt be is vásároltunk mindkettőből.

Történet:
Valamelyik nap arról beszéltünk, hogy olyan régen ettünk egy jó kis húslevest. Húsleves..marhából, csirkéből, disznóból, moose-ból...na, de itt van pl. a grouse azaz a siket fajd-ja.. :-), amit itt Yukon-ban lőhetsz...na próbáljuk csak ki... :-)

2013. október 10., csütörtök 11:47

Egg Benedict

Írta:

Egg Benedict...a kaja neve angolul...és kimaradt a sült burgonya...

Történet:
Vancouverbe repülővel és autóval utaztunk. Kelowna-ig repültünk, majd onnan bérelt autóval indultunk útnak és félúton Meritt-ben éjszakáztunk. Reggelire ezt a finomat ettük, melyet most megosztok veletek. :-)

Történet:
Lobster magyarul homár, amit az Óceánból /Csendes vagy az Atlanti / fognak ki. Most itt Észak- Kanadában ezt is meg fogjuk kóstolni. :-)

Történet:
Zsófika és Laci feljöttek a Hansen-Lake-hez Whitehorse-ból, de nem ám üres kézzel... :-) Jó sok finomságot hoztak magukkal, mint pl. eredeti kanadai recept alapján készített banánkenyeret is. :-)
Huuu... :-)

Történet:
3 hete itt vagyok Kanadában. Jelentős részét északon töltöm, így a vadhúsból készült ételek szinte természetes, hogy az asztalunkra kerülnek. Én még nem untam meg. :-)

Történet:
Stonesheep..jelentése magyarul: birka, de abból is a fiú /kos/. Ennek
a bírkának a "lakhelye", nem akárhol van ám! Fent, Észak-Kanada nagyon északi részén, a Hart Lake környékén, ami már az Északi Sarkkör területén honol. :-) Éppen ott voltam, amikor betoppant a hússal, egy régi kedves ismerőse Gyulának. Mi sem volt természetesebb annál, hogy rögtön hozzá kellett kezdeni a vacsora főzéséhez. Na, persze birkapöri... :-)

Történet:
Mindig csak a vacsorákat emlegetem Katikáéknál, pedig volt reggeli is. Mondhatnám, hogy ami "szemnek és szájnak ingere", az mind megtalálható volt az asztalon. :-)

Történet:
Egy csodás nap és egy klassz kirándulás után, visszatértünk Vancouver-Surrey-be Katikáékhoz. János a "ház ura" mi sem természetesebb ennél.. :-), kanadai különlegességgel lepett meg minket. Bár a szó francia, magyarul vesepecsényének felelne meg, de ezt remélem elnézitek nekem. Kanada ugyanis két nyelvű ország, ahol az angol és a francia is beszélt nyelv. :-)

Történet:
Katinál és Jánosnál, Vancouver-ben ettük ezt a finom édességet. A pumpkin pie, a kanadaiaknál a "Hálaadás Ünnepén, napján" azaz " Thanksgiving Day" szokásos elkészíteni. Amúgy, október 14-én ünneplik itt. :-) Nagyon finom édesség, bátran mondhatom, hiszen több szelettel is ettem belőle. :-)

Történet:
2 órás repülés majd, 400 km megtétele után -benne a gyönyörű Okanagan völgyével és Parti hegység látványával - megérkeztünk Vancouver-Surry-be, Katikához és Jánoshoz. Ahogy, már írtam Katika isteni vacsorával várt minket, de azt elfelejtettem, hogy a "welcome drink" sem volt mindennapi... :-)

Történet:
Újra Katinál és Jánosnál vagyunk. Annyira örülök, hogy találkozhattam velük, és most nem a Fraser partjára jöttünk, hanem egyenesen Vancouver-be az otthonukba. Katika, mint mindig, most is finomságokkal rukkolt elő, és eredeti kanadai ételekkel lepett meg minket.

Történet:
Hirtelen ötlettől vezérelve, felmentünk a Mayo folyó mentén a Mayo Lake "szájához" és beültünk a csónakba. Gondoltuk, hogy tavi pisztrángot fogunk a +3 fokban :-( , de ez sajnos nem sikerült....viszont sikerült, majdnem egy moose-t lőni, és sikerült rögtönzött tűzön kolbászt is sütni.. :-)

Történet:
Pár héttel ezelőtt kaptam Canadából egy emailt, melyben arról számolt be kedves ismerősöm, hogy váratlan és hivatlan vendége érkezett.... :-) Ami nem is lett volna baj, hiszen mindenhova érkezhetnek váratlan és hivatlan vendégek is. Ez a hivatlan vendég, viszont nem ember volt.... :-( Ez a váratlan vendég a Yukon-ban, a Hansen Lake partján lévő kabinba érkezett...és Ő egy szép fekete medve volt...Szerencsétlenségére rossz helyre akart bekopogtatni, hiszen neki itt semmi keresnivalója nem lehet... :-) Neki, az erdőben a helye...lett volna a helye... Kedves ismerősöm szakképzett és jó vadász lévén, lélekjelenléténél volt és, azonnal tudta mit kell tennie....Mivel a mackó az ajtó előtt toporgott, így az ajtón keresztül kellett, egy jól célzott lövéssel ártalmatlanná tennie...

Történet:
Most már kell egy kis halat is enni, hiszen ha fent vagyonk a Tónál, akkor ne csak mindig húsokat együnk. A lake trout egy tavi pisztráng, amit a szomszédos Mayo Lake-n fogtak ki és amit, mi nagyon jó étvággyal el fogunk fogyasztani.

Történet:
Fent vagyunk a Hansen-Lake-nél. Esik a hó, mert miért is ne esne..? :-( hiszen még Ősz van, és még hátra van az "indián" nyár,de kell előtte egy kis ijesztgetés kell, hogy "Holle Anyó" kicsit takarítson és megrázza a dunyháját..., hogy örüljünk picit... :-)
Ezek után, muszáj volt egy kiadós yukon-i reggelit elfogyasztani. :-)

Történet:

Észak-Kanadában vagyok, miről is szólhatnának az ételeim? A vadakról, halakról..és aztán a halakról és a vadakról... :-) Na jó nem viccelek ezzel, mert még lesznek, akik megsértődnek ezért... :-)
Ma ezt a finomságot ettem frissen...de szó szerint frissen:

2013. szeptember 19., csütörtök 19:58

Moose húsleves

Írta:

Történet:

Újra Kanadában vagyok... :-) és, ahogy ígértem mostantól megint kanadai ételekkel, finomságokkal foglak benneteket traktálni....! :-) No, lássuk csak mi is legyen az első?...itt van pl. a moose azaz a jávorszarvas...

Történet:

Kedves Barátaim, Ismerőseim és "Cunimamakonyhaja" kedvelői! A "Sorsom" úgy hozta, hogy újra Kanadába utazom 1 hónapra. Ígérem, hogy onnan is jelentkezni fogok, természetesen elsősorban "kanadai ételekkel", vadakkal és halakkal....és minden jó falattal... :-) Utolsó itthon elkészített ételemet, azért megosztom veletek egy kis " canadai mosollyal " és magyar házisonkával fűszerezve. :-)

Történet:
Elérkezett a "Nagy Nap", az esküvő napja! Azt hiszem,, hogy ehhez különösebben nem kell hozzáfűzni semmit sem, hiszen a képek Önmagukért beszélnek! Utoljára hagytam, az ételek közül a mosse-ból készült bográcsgulyást, aminek receptjét természetesen, megint Katika tollából olvashattok. Igaz, férje János volt a "megalkotója"... :-)

Történet:
A finisbe érkeztünk.. :-) Katinak és Jánosnak semmi idejük nem volt arra, hogy elfáradjanak..folyamatosan készültek a finomabbnál finomabb ételek, melyeknek csak egy kevés hányadát láthatjátok itt. A pogácsa, elmaradhatatlan része az esküvői vacsora előzeteseinek, melynek receptjét Kati írta meg nekünk... :-)

Történet:
Lassan, de biztosan elérkezik a "nagy pillanat", de még előtte kicsit felcsigázzuk az "olvasó közönséget", néhány képpel és recepttel...
Katika, hozzám intézett levele így folytatódik:

Történet:
Ahogy ígértem, folytatódik a történet az előkészületről, az ételekről…és majd az esküvőről is… :)

 

Történet:
Az idén 2 hónapig kint éltem Kanadában és olyan barátságokat kötöttem kint élő magyarokkal, amikről sohasem álmodtam. Katika és János Vancouverben élnek, nagyon kedves és szimpatikus házaspár. Lányuk az elmúlt hét végén férjhez ment… :)

Történet:
Újabb recept érkezett Yukon Territory-ból… :- ) azért, hogy el ne felejtsem a kanadai ízeket. :) De, szerintetek lehet azt elfelejteni? Nem lehet, hiszen finomak, ízletesek és számomra kedves emberek készítik el, ami persze nem utolsó dolog. :) A minap Katikától /Vancouver-ből/ kaptam egy üzenetet, amiben megírta, hogy lánya esküvőjére készül és, hogy mi-minden finomságot készít / b.b.q., hamburger, hot dog, chicken , saláták..stb/Na majd ha kipihente magát ,akkor kérek tőle néhány receptet. Addig is, olvassátok szeretettel Gyula „marhanyelvét” Keno City-ből… :)

Történet:
Hansen Lake partjáról küldte nekem Gyula, ezt a receptet. :) Lehet, hogy kicsit furán néznek ki lehet, hogy kicsit, furcsa színekben „játszanak” a tojások, de annál finomabbak! :)

Történet:
Emlékezem…” a Hansen Lake partján vagyunk… Edmontonból várjuk a barátainkat, a kedves házaspárt, Erzsikét és Lajost.

Történet:
Kanada, Yukon Territory Whitehorse…május 23-a van, és 1 nappal azelőtt vagyunk, hogy kezdetét vegye egy másik „Nagy utazás”… :) Utazunk az Egyesült Államokbeli, Alaszka Államba és annak fővárosába . A Csendes Óceáni hajózás előtt, muszáj volt jól „belakmározni” ebből a finomságból. :)

Történet:
Még mindig Kanada, de Alaszka után… :) Lehet, hogy azt mondjátok ott mindig ettünk, de nem így volt, hanem úgy volt, hogy sokszor ettünk… :) Pl. ilyent is Whitehorse-ban.

Történet:
Kanadától már sosem fogok „megszabadulni”…na, nem mintha nagyon akarnék :)… Két hónapon át, a körülöttem lévőket már teljesen „meghülyítettem” az ételekkel és a receptkéréseimmel, ja és a képek készítésével. :) Mostanra már megértem azt is, hogy 3 héttel a hazaérkezésem után is, barátaim küldik a képeket,az ételekről és természetesen a recepteket is, amit aztán én szépen ki is „színezek”. :) Amit itt olvashattok, azt a kedvenc tavamnál, a Hansen Lake partján készítette Gyula, Gena és Valerij..közösen.. :) Ukrán-magyar barátság Kanadában… :)

Történet:
Még mindig Kanada… :) és képzeljétek el, hogy ott is létezik „cézár” saláta és nagyon finoman készítik el. Talán picit különbözik az itthonitól, de attól még isteni. :)

Történet:
2013. május 23-a van, Whitehorse-ban vagyunk, és ez a nap arról szól, hogy folyamatosan eszünk. :) Eszünk Gáboréknál, Rencsike által készített lángost, Tündike által készített gyümölcssalátát, vacsorára. De, délben is ettünk, eredeti kanadai hamburger menüt. :)

Történet:
Az Egyesült Államokat, Alaszkát elhagyva újra Kanadában voltunk. :) Kedvenc városomban, Whitehorse-on időztünk egy pár napot. Néha enni is kellett… :) Egy alkalommal a helyi „reptéren” volt dolgunk, így a közelben, egy hotelben ebédeltünk. Ez a leves nem kicsit, hanem nagyon más, mint az otthon megszokott csirkeleves.

Történet:
Utolsó menü ajánlatom az elmúlt hétvégéről. :) Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire jól sikerült az nap! :) Ajánlom figyelmetekbe – ha nem is Kanadai napot – de, magyar napot is rendezhettek, magyar ételekkel. Vagy, nyaralásaitok során, bármely megszeretett ország napját megszervezhetitek otthon, ahol az ország ételeiből készült finomságokat készíthetitek el. :) Garantált a jókedv és a siker a társaság körében. :)

Történet:
Mint, azt már az előzőekben írtam, szombaton beköltözött az otthonomba ,egy kis időre Kanada. :) Készültem mindenféle finomságokkal, az alábbiakban a 2. menü sorról olvashattok: :)

Történet:
Amikor még kint voltam Kanadában, már akkor elhatároztam, hogy itthon szervezek a családomnak egy „kanadai napot”. Ma erre sor került…az időjárás „túlzottan” is a kegyeibe fogadott, hiszen 35 fokos hőségben élvezhettük ezt a napot. Nagyon jól sikerült! :) Minden nagyon finom lett, mindenki nagyon jóllakott és mindenki nagyon jól érezte magát. :)

Történet:
Kanadai kint létem utolsó másfél napját Vancouverben töltöttem. Katika és János Vancouverben él , így nekik köszönhetően, és az Ő szemükkel :) felfedezhettem Vancouver gyönyörűségeit. A városban sétálgatva ellátogattunk a China Town-ba is, ahol egy klassz kínai étteremben fogyasztottunk különlegesebbnél, különlegesebb ételeket. Nem mellesleg, de ők tanítottak meg itt pálcikával enni. :) Az ételek közül az egyik legfinomabb, szerintem ez volt. :)

Történet:
Kanadába érkezésem másnapján, sok ügyintézni valónk volt. Épp ezért nem volt idő a komoly ebédre így, egy kedves kis kocsmába mentünk be ebédelni. A hely nagyon kellemes volt, az ételt hosszú tányéron szolgálták fel…mutatós volt. :)

Történet:
Fraser folyó partja…örökre kedves és kellemes érzéseket kelt bennem. Nagyon jól éreztem ott magam. Katikát és Jánost olyannyira a „szívembe” zártam, hogy amikor eljöttünk tőlük, még a könnyeim is kicsordultak…sokáig megnyugtatni sem tudtak. :) János, az utolsó napon este nagyon finom steak-et készített, aminek receptjét Katikától, kedves nejétől megkaptam és „szó szerint” idézem nektek.

Történet:
Sokat utaztam Kanadában a 2 hónap alatt. Mondhatnám azt is, hogy állandóan úton voltam. Ezt a reggelit British Columbia Tartomány, egyik kis városában ettük, késő délelőtt. Szeretem ezeket a reggeliket. :)

Történet:
Kanadai „ életem során” kétszer jártam Dawson City-ben. Áprilisban, amikor még javában tél volt :) és júniusban, amikor már a nyarat idézte a hőmérséklet. :) Mindkét évszakban magával ragadott a város hangulata, az emberek és az ételek. :) Na, már témánál is vagyunk. :) Júniusban betértünk egy étterembe, aminek a neve Klondike volt. Mit is ehettem volna itt, mint Klondike menüt :)

Történet:
Mint, már említettem az utolsó napunkat Whitehorse-on töltöttük, ahol elbúcsúztunk kedves barátainktól. Rencsi, Gábor kedvese nagyon finomat főzött a vendégseregnek. Többek között ezt a finom sajttortát is. :)

Történet:
Kanadai ” életem „:) utolsó két hetében meglátogatott barátnőm, Erika otthonról. Már az érkezése utáni napon elindultunk Alaszkába, ami az Amerikai Egyesült Államok egyik tagállama. Whitehorse-től kb. 2 órányi utazásra van a határállomás, Skagway. Innen hajóval indultunk a Csendes-Óceánon Juneau-ba, Alaszka fővárosába. A hajó indulásáig azonban volt egy pár óránk, így beültünk egy kis kocsmába, ahol ezt a finomságot ettük. :)

Történet:
Nem akarok én bohócot csinálni senkiből, főleg nem magamból… :) de ez olyan vicces volt… :) Búcsúztatásomra :) összejöttek a kedves és aranyos emberek Kanadában… Gyula, Gábor, Rencsi, Zsófika, Erzsike és Lajos, Erika, Tünde és Tomi…remélem nem hagytam ki senkit sem…Laci sajnos elutazott munka ügyben… szóval.. összejöttünk. Tomi kedveskedni akart és úgy döntött, hogy ő „főzi az előételt”… :) Ez a következőkből állt: :)

Történet:
Erzsike, az edmontoni „illetőségű” kanadai magyar asszonyka :), okozott apró meglepetéseket nekünk, a Hansen Lake melletti nyaralásunk idején. Térült fordult és „upsz” már hozott is valami különlegességet… érdekes, majd meglátjátok… :)

Történet:

A kanadai Hansen Lake-n, mivel nagyon jó idő volt sokat főzöcskéztünk, legfőképpen bográcsban. De ezen a napon mégsem a bogrács volt az „Úr”, hanem a kicsi gáztűzhely. Ugyanis a férfik, akik a bogrács urai :), feltették a tűzre a pacalt és ránk, nőkre hagyták azzal, hogy folyamatosan kostólgassuk, ízesítsük és kevergessük. :) Mert, hogy ők pecázni mennek. :) Így lett belőle „több fős szakács” eledele. :)

Történet:
Tavaly, amikor Kanadában jártam, akkor ismerkedtem meg Erzsikével és Lajossal, akik Edmontonban élnek 25 éve. Nagyon kedves házaspár és jól összebarátkoztunk már akkor. Idén, nagy szerencsémre 1 hetet el is tölthettünk közösen, Yukon-ban. Az ételt Erzsike készítette és nagyon finom volt.

Történet:
Pár napot eltöltöttünk itt ezen a gyönyörű helyen, ahol edmontoni barátaink – Erzsike és Lajos- is velünk voltak. Mindenféléket ettünk, de ezen a napon úgy döntöttünk nemzetközi reggelit csapunk. :)

Történet:
Most egy iciri-picirit csalok, mert nem éppen kanadai ételről lesz szó, de hát annyira hasonlatosak az amerikai ételek egymásoz, hogy úgy gondolom nem okoz ez senkinek sem gondot. :) Alaszka fővárosában Junea-ban jártam, ahol egy igazi „kocsmában” ebédeltünk, élőben énekelt a „kantri kovboj” kalapos zenész, miközben finom ételeket, italokat szolgáltak fel… a padló helyett szénával beszórt terepen… :)

Történet:
Alaszka után feljöttünk a Hansen Lake-hez, ahova barátaink érkeztek Edmontonból. Vidáman és jókedvűen főztük a gulyást, ami jávorszarvas húsból készült.

 

Történet:
Még mindig folytatódik a” Fraser „ hatása… :) Talán sosem fogok kifogyni belőle, mármint az érzések és ízek hatása alól. Katika újabb finomsággal rukkolt elő. :) Íme:

Történet:
Még mindig nem szakadtam le a Fraser partján történtekről…ételekről és italokról. :) Ezt a pitét kivételesen nem Katika sütötte, hanem egy kedves ismerősük Richard felesége. Richard kora reggel érkezett, a még meleg pitével. Gondolhatjátok…mi következett ezután…:) gyorsan elfogyasztva egy finom „kanadai” kávéval. :)

Történet:
Azt hiszem, hogy sokáig nem fogok tudni elszakadni azoktól a szép emlékektől, amit a Fraser folyó partján éltem meg, Katika és János kedves vendéglátásában. Ez a finom étel is ott készült, Katika „fakanalával”. :)

Történet:
Még mindig a Fraser folyó partján vagyunk. Egy kicsit rossz időnk volt, és hát mit tesz ilyenkor a magyar ember, pici kis boldogság hormont vesz magához. :) Sütike már meg volt, hozzá egy kis welcome drink is jár. Ne mindig csak együnk…igyunk is… :) Persze, hogy jár, aki megérdemli…annak jár…! :)

Történet:
Említettem már, hogy British Columbiában a Fraser folyó partján vagyunk. Katika, a kedves és nagyon ügyes háziasszony megmutatta nekem, hogyan készíti, itt Kanadában gyorsan és finoman az egyik kedvenc süteményüket, az almás rétest. Hát… így… :)

Történet:
Egy nagyon kedves családhoz érkeztünk vendégségbe British Columbiába, közel Prince George városhoz a Fraser folyó partjára. Katika és János egy 100 éves kanadai parasztházat újítottak fel, gyönyörű ház, gyönyörű természettel a környékén. Néhány nap, alatt sok-sok új kanadai étellel ismerkedtem meg. Ennek az ételnek a nevét én találtam ki…:), mivel sokféle finomság volt az asztalon, mindegyik külön-külön finom volt, de az összhatás csak együttesen hozta ki „magát”. :)

Történet:
A Tó mellett és az erdőben,indulás előtti gyors étel, ahogyan a vadászok és az erdészek készítik. Itt Észak-Kanadában. :)

Történet:
Kutatásom eredményeként, újabb süteményre találtam. :) Kinézetében hasonlít a „croiassant”-ra , de a tésztája nem olyan könnyű és lágy. Viszont ha beleharapunk, akkor egy nagyon kellemes íz hatásnak leszünk részesei, mert igen finom vajas és vaníliás íze van. :)

Történet:
Feltehetőleg sokan ismerik ezt az ételt otthon is, de az itt élő „kanadai-magyar” emberek egyik kedvence ez, amit otthon krumpli prószának vagy” tócsninak” is neveznek. Általában reggeli mellé adják /tojáshoz és vajas pirítóshoz/, de akkor viszont már „potato hashbrown”-nak nevezik és kicsit másképp is készítik. A képen látható mennyiséghez:

Történet:
Most megint, egy kis kanadai desszert került az „utamba”. :) Répatorta sajtkrémmel.. Bár ilyent, talán otthon is csináltatok már, de mégis ez a fajta itt található Kanadában, itt találkoztam vele. :)

Történet:
Nem győzöm hangsúlyozni és leírni, hogy Észak-Kanadában vagyunk. A vadételek fogyasztása itt, szinte már kötelező. :) Most egy újabb receptet osztok meg veletek. :)

Történet:
…folytatva az étel nevét… nokedli magyar módra. :) Ez egy különleges, speciális étel úgy ízében, mint nevében is. Aki szereti a gyömbért, bátran neki állhat az elkészítésének. :)

Történet:
Újabb „minicsodát”, finomságot fedeztem fel, a hely ahol erre rátaláltam,
szinte a”semmi közepén” lévő Stewart Crossing városka. :) Lehet, hogy túlzásba estem? … :)

Történet:
Ígértem, hogy keresem-kutatom :) itt Észak-Kanadában az édességeket, desszerteket. Felfedező körutam során újabb „példányra” találtam, ami igazán finom egy jó kávéhoz. Otthon :) mert, hogy itt tudjátok a …jó kis vödörnyi lötty a menő. :)

Történet:
Hansen Lake-en kifogott csukákat nem tudtuk egyszerre megenni. Lett belőle, rántott halacska, volt belőle roston halacska, a „maradékot pedig Gyula „felfüstölte” házilag. :) Hát, mit mondjak….nagyon finom volt. :)

Történet:
„Fülöpházán”, mint már említettem, jól belakmároztunk. Az első fogáson már túl vagyunk, annak receptjét már meg is osztottam veletek. Következzen hát a „következő”. :)

Történet:
„Fülöpházán” jártunk vendégségben Whitehorse-on. Tündi, a „ház asszonya” nagyon finom vacsorával várta a társaságot, amely jávorszarvas, fehérfarkú szarvas és bölény húsból készült. Én, aki otthon Magyarországon nagyon kevés vadhúst eszem, most itt Kanadában, főleg Észak-Kanadában, szinte csak azt eszem. Jó…azért a kivételek erősítik a szabályt… :)

Történet:
Először is tisztázzuk azt, hogy mit is jelent ez a szó, hogy „Nanaimo”? Nanaimo, indián eredetű szó…jelentése számomra és az itteniek számára is ismeretlen… Vancouver Szigeten van egy ilyen nevű város, talán erről a városról kapta a nevét. Egy biztos ez a szó az arcomra mosolyt csalogatott. Amikor ettem belőle, a következőt éreztem:

Történet:
Mint, már korábban írtam csütörtökön sütögetős napom volt. Az őszibarackos-tejfölkrémes pitéről már beszámoltam nektek. Alma tortám is itteni hozzávalókból készült, Gábor kedvese, Rencsi volt ebben a segítőtársam. :) Egy picit „meggyűlt” a bajunk szuper nagy sütővel, de megoldottuk. :)

Történet:
Kaptam kritikákat azt illetően, hogy miért nincsenek a kanadai ételek között desszertek is. :)

Észak-Kanada a Tavak, a Hegyek, a Vadászat, és a  Halászat világa

Történet:
Mike, Dél-Olaszországban született , Nápoly környékén és úgy hozta a Sorsa, hogy Észak-Kanadában telepedett le, évekkel ezelőtt. A meleg dél-olasz városból eljött a hideg északra, Kanadának azon részére ami, már közel van az északi sarkkörhöz is. Mivel lehet itt foglalkozni? Hát mivel? Pizza készítéssel… :)!

1. oldal / 2

Isten tudja borito

Rólam

cunimama2015   qrcode

Azt mondják, hogy igazán jól sütni főzni csak az tud...aki szeretetből teszi ezt...es aki szereti azt vagy azokat az embereket, akinek vagy akiknek ezt teszi. Én örömömet lelem benne..

Az ételeimhez a borokat a Cey-Bert Róbert Gyula: Magyar borok és ételek harmonizációja c. könyve alapján ajánlom.

Címkék

This Browser is not good enough to show HTML5 canvas. Switch to a better browser (Chrome, Firefox, IE9, Safari etc) to view the contect of this module properly